o segregacji śmieci
o eko- żywności,
eko - biznesie,
eko- rozrywce,
eko-samochód znany z filmu "Ciacho".
Można było wygrac eko rollki, świeże przyprawy dostarczone przez firmę Orico, długopisy z kukurydzy firmy leccepen oraz uczestniczyc w wykładach.
Razem z Marleną Kubiś, psycholożką, miałam okazję poprowadzić warsztat: Eko dieta dla studenta.
Warsztat obejmował temat ekodiety omówionej na przykładach w oparciu o grupy piramidy żywienia oraz warsztaty relaksacji (ponieważ warto dbać też o środowisko wewnętrzne).
Oto zdjęcia z warsztatów:
Czy ekodieta jest trudna?
Tak, bo brak przejszystości w przepływie informacjki od producenta do konsumenta prowadzi do błednych decyzji.
A hasłem na przyszłość niech stanie się:
Aby podjęcie słusznej decyzji było tak łatwe jak złej!
Najczęściej, nieświadomi konsumenci, podejmują błędne decyzje!
Eko dieta opiera się na rozumowych przełankach: jak konsumować *żywność*, aby ślad węgla był jak najmniejszy. Wpływ na to mają takie czynniki:
- wytwarzanie,
-przetwarzanie,
-przechowywanie
- transport
- opakowanie np. puszka/papier
- przygotowanie, sposób obróbki np. szybkowar, m
- pozbycie się opakowania
Wszystkich zaintersowanych odsyłam do ksiażki "Inteligencja Ekologiczna"
D. Golemana.
W niej opisana jest ekologia inteligentnie pojmowana, wskazówki co możemy zrobić jako konsumenci, aby mieć większy dostęp do informacji. Jak naprawdę wymuszać na przedsiębiorstwach ekologiczne podejście do produkcji?
Podpowiedzi, co wybierać - prosty system punktami produktów żywnościowych:
http://www.goodguide.com/
Strona międzynarodowa, promująca przejrzystość w przepływie informacji od producenta do konsumenta:
http://www.natureandmore.com/home
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz