środa, 19 maja 2010

Eko dni na SGH (V 2010) Ekologiczna przejrzystość w cenie

Niedawno miałam okazję wziąć udział w Dniach Eko na SGH. Co można było zobaczyć i czego posłuchać:
o segregacji śmieci
o eko- żywności,
eko - biznesie,
eko- rozrywce,
eko-samochód znany z filmu "Ciacho".


Można było wygrac eko rollki, świeże przyprawy dostarczone przez firmę Orico, długopisy z kukurydzy firmy leccepen oraz uczestniczyc w wykładach.


Razem z Marleną Kubiś, psycholożką, miałam okazję poprowadzić warsztat: Eko dieta dla studenta.
Warsztat obejmował temat ekodiety omówionej na przykładach w oparciu o grupy piramidy żywienia oraz warsztaty relaksacji (ponieważ warto dbać  też o środowisko wewnętrzne). 

Oto zdjęcia z warsztatów:

 

 

Czy ekodieta jest trudna? 

Tak, bo brak przejszystości w przepływie informacjki od producenta do konsumenta prowadzi do błednych decyzji. 
A  hasłem na przyszłość niech stanie się: 
Aby podjęcie słusznej decyzji było tak łatwe jak złej!

Najczęściej, nieświadomi konsumenci, podejmują błędne decyzje!

Eko dieta opiera się na rozumowych przełankach: jak konsumować *żywność*, aby ślad węgla był jak najmniejszy. Wpływ na to mają takie czynniki:
- wytwarzanie, 
-przetwarzanie, 
-przechowywanie
- transport
- opakowanie np. puszka/papier
- przygotowanie, sposób obróbki np. szybkowar, m
- pozbycie się opakowania


Wszystkich zaintersowanych odsyłam do ksiażki "Inteligencja Ekologiczna"
D. Golemana. 
W niej opisana jest ekologia inteligentnie pojmowana, wskazówki co możemy zrobić jako konsumenci, aby mieć większy dostęp do informacji. Jak naprawdę wymuszać na przedsiębiorstwach ekologiczne podejście do produkcji?

Podpowiedzi, co wybierać - prosty system punktami produktów żywnościowych:
http://www.goodguide.com/

Strona międzynarodowa, promująca przejrzystość w przepływie informacji od producenta do konsumenta:
http://www.natureandmore.com/home

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz